piątek, 6 marca 2020

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką to kolejny, świetny sposób na ciekawe i smaczne podanie tradycyjnych kotletów kurczaka. 
Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką


Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką - składniki na pierzynkę:

  • 5 marchewek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier


Jak zrobić kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką?

  • Filety oczyść i przekrój wzdłuż tak, by łącznie powstały 4 kotlety. Mięso rozbij, dopraw przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • W międzyczasie obierz marchewki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. 
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj marchewkę i smaż przez około 5 minut. Po tym czasie zalej marchewkę gorącą wodą, tak by marchewka była całkowicie pokryta płynem. Dodaj sól, pieprz, przykryj patelnię pokrywką i duś przez około 10-15 minut. Kolejno dodaj cukier, ewentualnie sól. 
  • Marchewkę zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącej marchewki i wymieszaj. Mieszankę dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj.Na koniec zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.
  • Kotlety wyjmij z lodówki i panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Na kotlety wyłóż przygotowaną wcześniej marchewkę.
Smacznego!
Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką

Źródło przepisu: zcukrempudrem.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz