Przyjemnie chrupiące, pyszne ciastka zawijane z dżemem - idealne do filiżanki kawy lub herbaty. :)
Kruche ciastka zawijane z dżemem - składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 słoik ulubionego dżemu (około 280 g, użyłam dżemu wiśniowego)
- dodatkowo: 2 łyżki cukru do posypania ciastek
Jak zrobić kruche ciastka zawijane z dżemem?
- Białka oddziel od żółtek.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj 0,5 szklanki cukru, pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Składniki posiekaj nożem, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto uformuj w kulę, owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
- Po upływie powyższe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości mniej więcej 0,5 cm.
- Ciasto posmaruj dżemem, a następnie zroluj wzdłuż dłuższego boku.
- Powstałą roladę potnij na 2-centymetrowe kawałki.
- Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj lekko ubitym białkiem (białko powinno być lejące) i posyp cukrem pudrem.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz