sobota, 28 marca 2020

Kruche ciastka zawijane z dżemem

Przyjemnie chrupiące, pyszne ciastka zawijane z dżemem - idealne do filiżanki kawy lub herbaty. :)

Kruche ciastka zawijane z dżemem




Kruche ciastka zawijane z dżemem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 słoik ulubionego dżemu (około 280 g, użyłam dżemu wiśniowego)
  • dodatkowo: 2 łyżki cukru do posypania ciastek


Jak zrobić kruche ciastka zawijane z dżemem?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj 0,5 szklanki cukru, pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Składniki posiekaj nożem, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  • Po upływie powyższe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości mniej więcej 0,5 cm.
  • Ciasto posmaruj dżemem, a następnie zroluj wzdłuż dłuższego boku.
  • Powstałą roladę potnij na 2-centymetrowe kawałki. 
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj lekko ubitym białkiem (białko powinno być lejące) i posyp cukrem pudrem.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kruche ciastka zawijane z dżemem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz