środa, 18 marca 2020

Kurczak pieczony w maślance

Smakowite, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka pieczone w maślance. :)

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance - składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 podudzia (pałki z kurczaka)
  • 0,5 l maślanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić kurczaka pieczonego w maślance?

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miski wlej maślankę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Kurczaka przełóż do dużej miski i zalej przygotowaną marynatą w ten sposób, by wszystkie kawałki kurczaka byłą nią dobrze pokryte.
  • Miskę z mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (na około 12 godzin).
  • Zamarynowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę i 30 minut.
Smacznego!

Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz