poniedziałek, 23 marca 2020

Roladki drobiowe z jajecznicą

Roladki drobiowe z jajecznicą, owinięte wędzonym boczkiem to pyszny i oryginalny pomysł na podanie kurczaka. :)
Roladki drobiowe z jajecznicą







Roladki drobiowe z jajecznicą - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić roladki drobiowe z jajecznicą?

  • Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kawałki. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. 
  • Jajka wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Jaja wlej do cebuli i usmaż dość zwartą jajecznicę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajecznicę ułóż na każdym płacie mięsie, ciasno zwiń w roladki, po czym każdą roladkę owiń boczkiem.
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Roladki drobiowe z jajecznicą
Roladki drobiowe z jajecznicą

Źródło przepisu: gotujebolubie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz