sobota, 21 marca 2020

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym

Roladki schabowe z dodatkiem drobiowego mięsa mielonego, papryki i ogórków konserwowych w marchewkowo-ogórkowym sosie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. :)

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na roladki:

  • 800 g schabu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na sos:

  • 3 marchewki
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mąki do zaprawienia sosu
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe


Jak zrobić roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym?

  • Schab oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij. 
  • Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wyrób masę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w paski.
  • Ogórki pokrój wzdłuż, również w paski.
  • Rozbite plastry schabu dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozsmaruj porcję mięsa mielonego. Na jednym końcu połóż dwa kawałki ogórka i jeden kawałek papryki. Kawałki schabu ciasno zwijaj w roladki i spinaj wykałaczkami.
  • Roladki obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki.
  • Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Ogórki pokrój w plasterki.
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu przełóż do roladki. Dodaj marchewkę i ogórki. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu sos zagęść mąką. W 3/4 szklanki wody rozprowadź 3 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz