Roladki schabowe z dodatkiem drobiowego mięsa mielonego, papryki i ogórków konserwowych w marchewkowo-ogórkowym sosie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. :)
Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na roladki:
800 g schabu
500 g drobiowego mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
0,5 papryki
4 ogórki konserwowe
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia
Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na sos:
3 marchewki
6 ogórków konserwowych
1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki mąki do zaprawienia sosu
przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe
Jak zrobić roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym?
Schab oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij.
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wyrób masę.
Paprykę oczyść i pokrój w paski.
Ogórki pokrój wzdłuż, również w paski.
Rozbite plastry schabu dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozsmaruj porcję mięsa mielonego. Na jednym końcu połóż dwa kawałki ogórka i jeden kawałek papryki. Kawałki schabu ciasno zwijaj w roladki i spinaj wykałaczkami.
Roladki obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki.
Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Ogórki pokrój w plasterki.
W garnku zagotuj bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu przełóż do roladki. Dodaj marchewkę i ogórki. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
Po upływie powyższego czasu sos zagęść mąką. W 3/4 szklanki wody rozprowadź 3 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz