poniedziałek, 16 marca 2020

Schab w sosie ketchupowym

Kruche, miękkie mięso z pieczarkami i papryką pieczone w aromatycznym sosie ketchupowym to doskonały pomysł na smakowity obiad.

Schab w sosie ketchupowym



Schab w sosie ketchupowym - składniki:

  • 800 g schabu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • przyprawy: sól i pieprz

Schab w sosie ketchupowym - składniki na sos:

  • 500 g pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić schab w sosie ketchupowym?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż kawałki schabu.
  • Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na rumiano, na patelni po smażeniu mięsa. Po chwili dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki i smaż do odparowania płynu. Pieczarki zdejmij z patelni.
  • Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i krótko podsmaż.
  • Do miski wlej ketchup, koncentrat pomidorowy, dodaj musztardę, czosnek suszony, paprykę słodką, pieprz cayenne, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry mięsa, następnie pieczarki z cebulą i na końcu paprykę. Całość zalej sosem ketchupowym.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz mięso przez około 60-70 minut.
Smacznego!
Schab w sosie ketchupowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz