niedziela, 22 marca 2020

Sernik z truflami

Pyszny, wilgotny i aromatyczny sernik, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi cukierków trufli. :)

Sernik z truflami



Sernik z truflami - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 200 g trufli (około 10 sztuk)
  • kilkanaście sztuk herbatników
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić sernik z truflami?

  • Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Trufle pokrój w kostkę i obtocz w mące.
  • Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, proszek budyniowy i krótko zmiksuj.  Cały czas miksując, dodawaj stopniowo twaróg. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, krótko zmiksuj. 
  • W osobnym naczyniu białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Na samym końcu dodaj pokrojone trufle. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. 
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
  • Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Sernik z truflami
Sernik z truflami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz