czwartek, kwietnia 30, 2020

Placki z gruszkami

Placki z gruszkami

Smaczne i szybkie w przygotowaniu placki z gruszkami. Idealne na śniadanie, kolację czy podwieczorek.

Placki z gruszkami
Placki z gruszkami




Placuszki z gruszkami - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 gruszki

Jak zrobić placuszki z gruszkami?

  • Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki gruszki. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z gruszkami
Placki z gruszkami

środa, kwietnia 29, 2020

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Aromatyczna i krucha karkówka pieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pieczarek, jabłkiem, papryką, ogórkiem konserwowym i zalewą pomidorową.
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym




Karkówka z jabłkiem i pieczarkami - składniki:

  • 500-600 g karkówki
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym?

  • Karkówkę oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
  • Plastry karkówki obsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni po smażeniu karkówki ponownie rozgrzej olej. Na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki oraz papryki i jabłko pokrojone w kostkę. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia.
  • Zalewę z ogórków wymieszaj z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
  • Na mięso wyłóż zawartość patelni, całość zalej przygotowaną zalewą. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę.
Smacznego!
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

wtorek, kwietnia 28, 2020

Zupa kapuściana z pulpecikami

Zupa kapuściana z pulpecikami

Gęsta, aromatyczna i pyszna zupa kapuściana z pulpecikami. Dodatek pulpecików sprawia, że zupa jest syta i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

Zupa kapuściana z pulpecikami


Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na zupę:

  • 1 kilogram białej kapusty
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu mięsnego
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie

Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 700 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić zupę kapuścianą z pulpecikami?

  • Do gotującego się bulionu dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i  marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotuj przez około 5 minut.
  • Przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia.
  • Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
  • Zupę dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj zupy posiekany koperek.
Smacznego!
Zupa kapuściana z pulpecikami
Zupa kapuściana z pulpecikami

poniedziałek, kwietnia 27, 2020

Sałatka z kaszą jęczmienną

Sałatka z kaszą jęczmienną

Pyszna, lekka i pożywna sałatka z kaszą jęczmienną, papryką, ogórkiem i kukurydzą doskonale smakuje solo, jednak stanowi również świetny dodatek do dań mięsnych.

Sałatka z kaszą jęczmienną

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 długi ogórek
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • pół pęczka natki pietruszki

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z kaszą jęczmienną?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj ostudzoną kaszę, papryki, ogórka, odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 
  • Oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj ze sobą. Sos wlej do sałatki i ponownie wymieszaj.
Smacznego!

Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną

sobota, kwietnia 25, 2020

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

Obłędne w smaku i świetnie wyglądające ciasto czekoladowe z dodatkiem Coca-Coli, dzięki której jest niezwykle miękkie i puszyste, przełożone smakowitym kremem z ciasteczkami Oreo i zatopionymi w galaretce malinami. Ciasto jest dość pracochłonne, ale z pewnością warte każdej poświęconej mu chwili. Jest pyszne, polecam!

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami




Ciasto czekoladowe z Oreo - składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka Coca-Coli
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe z malinami i Oreo - składniki na warstwę malinową:

  • 3 galaretki malinowe
  • 3 3/4 szklanki wrzątku
  • 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych

Ciasto z Oreo i malinami - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • 175 g ciastek Oreo

Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka


Jak zrobić ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto czekoladowe. Do rondelka dodaj masło, cukier, aromat waniliowy i Coca-Colę. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao, wymieszaj. Zawartość rondelka odstaw do całkowitego ostudzenia. Jajka zmiksuj ze śmietaną i dodaj do ostudzonej masy kakaowej. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Po całkowitym ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
  • Przygotuj warstwę malinową. Galaretki malinowe rozpuść w 3 3/4 szklanki wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do foremki. Wyłóż na nim galaretkę. Na galaretce poukładaj maliny, delikatnie je wciskając. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
  • Przygotuj krem z ciasteczkami Oreo. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj.
  • Cztery ciastka Oreo odłóż do dekoracji, a resztę pokrusz przy pomocy wałka do ciasta lub zmiksuj w blenderze. Ciastka delikatnie wmieszaj w masę śmietanowo-jogurtową. Masę wyłóż na całkowicie stężałą warstwę malinową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem. Polewę czekoladową równomiernie rozsmaruj na cieście. Udekoruj odłożonymi, lekko pokruszonymi ciastkami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami
Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

piątek, kwietnia 24, 2020

Placuszki kakaowe na maślance

Placuszki kakaowe na maślance

Delikatne, puszyste i smaczne placuszki na maślance z dodatkiem kakao.

Placuszki kakaowe na maślance





Placuszki kakaowe na maślance - składniki:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta sody oczyszczonej
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki kakaowe na maślance?

  • Do miski wbij jajko, dodaj cukier, maślankę i sok z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do miski dodaj mąkę przesianą z kakao i sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki kakaowe na maślance

czwartek, kwietnia 23, 2020

Kotlety drobiowe po staropolsku

Kotlety drobiowe po staropolsku

Kotlety drobiowe po staropolsku to kolejny sposób na nieco inne przygotowanie filetów z piersi kurczaka. Kotlety z kurczaka z dodatkiem musztardy i majonezu smakują naprawdę doskonale.

Kotlety drobiowe po staropolsku



Kotlety drobiowe po staropolsku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • około 6 łyżeczek majonezu
  • około 6 łyżeczek musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe po staropolsku?

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kotlety. Mięso rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Do miseczki dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.
  • Każdego kotleta posmaruj z obu stron majonezem wymieszanym z musztardą.
  • Mięso panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Źródło przepis: przyslijprzepis.pl
Kotlety drobiowe po staropolsku

środa, kwietnia 22, 2020

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym

Kremowy, ciężki, syty i wilgotny, a przy tym szybki i prosty w przygotowaniu sernik z dodatkiem masła orzechowego.

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z masłem orzechowym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 250 g masła orzechowego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • 100 g niesolonych orzechów ziemnych
  • 100 g mlecznej czekolady


Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj naprzemiennie twaróg i masło orzechowe. Następnie dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
  • Ciasto wylej na przygotowany wcześniej spód.Ciasto posyp orzechami i kawałkami dość grubo pokrojonej czekolady.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
  • Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!

Źródło przepisu: wszystkiegoslodkiego.pl
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym

poniedziałek, kwietnia 20, 2020

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne i aromatyczne piersi z kurczaka w cieście majonezowym.

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym





Piersi z kurczaka w cieście majonezowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony

Jak zrobić piersi z kurczaka w cieście majonezowym?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. 
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z majonezem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do żółtek. Dodaj przesianą mąkę, ponownie delikatnie wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj pokrojone kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj.
  • Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

niedziela, kwietnia 19, 2020

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Delikatne, rozpływające się w ustach rogaliki krucho-drożdżowe z kremem czekoladowym.

Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe




Rogaliki krucho-drożdżowe - składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy
  • dodatkowo: 2 jajka do posmarowania i 4 łyżki cukru trzcinowego do posypania rogalików


Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, pozostały cukier, 2 jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sól. Wymieszaj za pomocą łyżki, po czym zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń na kształt rogalika, rozpoczynając od podstawy trójkąta.
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. 
  • Dwa jajka roztrzep przy pomocy widelca. Jajkiem posmaruj rogaliki, następnie posyp je cukrem trzcinowym.
  • Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe

sobota, kwietnia 18, 2020

Roladki schabowe po wiejsku

Roladki schabowe po wiejsku

Ciekawe w smaku roladki schabowe z dodatkiem jajka na twardo, wędzonej kiełbasy, ogórka kiszonego, żółtego sera i musztardy. 

Roladki schabowe po wiejsku




Roladki schabowe po wiejsku - składniki:

  • 600-700 g schabu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • 7-8 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • dodatkowo: mąka, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe po wiejsku?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój na plastry i cienki rozbij.
  • Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
  • Obrane ze skorupki jajka, kiełbasę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. 
  • Na patelnię wrzuć kiełbasę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj jajko i ogórki, smaż na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 3 minuty. Farsz pozostaw do ostudzenia.
  • Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek żółtego sera i porcję farszu. Mięso ciasno zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe po wiejsku
Roladki schabowe po wiejsku

piątek, kwietnia 17, 2020

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

Pyszne, orzeźwiające ciasto składające się z kilku warstw: biszkoptu, jabłek z galaretką pomarańczową, jogurtu brzoskwiniowego i ubitej śmietany kremówki. 

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 galaretki pomarańczowe

Składniki na warstwę brzoskwiniową:

  • 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 400 śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru pudru

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami - wykonanie: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni roztop masło, dodaj starte jabłka i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 6 minut. Dodaj suche galaretki, praż jabłka jeszcze przez około 4 minuty. Jabłka odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłóż na biszkopt. Na jabłkach poukładaj okrągłe biszkopty.
  • Przygotuj warstwę brzoskwiniową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu. Krótko zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ubitą śmietanę wyłóż nas stężały jogurt.
  • Przed podaniem wierzch ciasta możesz posypać kolorową posypką.
Smacznego!

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

czwartek, kwietnia 16, 2020

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

Piersi z kurczaka zapiekane pod brokułową pierzynką to smakowite i pomysłowe danie. 

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką



Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką?

  • Każdy filet z piersi kurczaka przekrój na dwa kotlety. Rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 2 minuty. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka zmiksuj z majonezem i mąką. Do ciasta dodaj żółty ser starty na dużych oczkach tarki i zblanszowane brokuły. Wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na blasze ułóż kotlety. Na mięsie równomiernie rozłóż ciasto z brokułami.
  • Piersi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

środa, kwietnia 15, 2020

Placuszki budyniowo-serowe

Placuszki budyniowo-serowe

Pyszne, wspaniale pachnące, proste i ekspresowe w przygotowaniu placki z mielonym twarogiem i proszkiem budyniowym.

Placuszki budyniowo-serowe



Placuszki budyniowo-serowe - składniki:

  • 200 g mielonego twarogu
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki budyniowo-serowe?

  • Do miski dodaj twaróg, budyń, jajka i cukier puder. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki budyniowo-serowe
Placuszki budyniowo-serowe
Placuszki budyniowo-serowe

wtorek, kwietnia 14, 2020

Pieczony gulasz z karkówki

Pieczony gulasz z karkówki

Smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu gulasz z karkówki pieczony w piekarniku.

Pieczony gulasz z karkówki



Pieczony gulasz z karkówki - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić pieczony gulasz z karkówki?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Do miseczki dodaj sos sojowy, ocet winny, olej, ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, mąkę, sól, pieprz, słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  • Mięso, cebulę i czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.
Smacznego!
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki

poniedziałek, kwietnia 13, 2020

Bananowy przekładaniec

Bananowy przekładaniec

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe przełożone bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem galaretki cytrynowej.

Bananowy przekładaniec




Bananowy przekładaniec - składniki na ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka

Bananowy przekładaniec - składniki na krem:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wody
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny


Jak zrobić ciasto bananowy przekładaniec?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem, a sodę oczyszczoną wymieszaj z gorącym mlekiem.
  • Wciąż ucierając, domasła z jajkami dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i sodę oczyszczoną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
  • Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej galaretki. 
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Jeden blat ciasta włóż do formy, wyłóż połowę przygotowanego kremu, ułóż plasterki banana, przykryj pozostałą częścią kremu. Na kremie ułóż drugi blat ciasta, dociśnij. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger