czwartek, 30 kwietnia 2020

Placki z gruszkami

Smaczne i szybkie w przygotowaniu placki z gruszkami. Idealne na śniadanie, kolację czy podwieczorek.

Placki z gruszkami
Placki z gruszkami




Placuszki z gruszkami - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 gruszki

Jak zrobić placuszki z gruszkami?

  • Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki gruszki. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z gruszkami
Placki z gruszkami

środa, 29 kwietnia 2020

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Aromatyczna i krucha karkówka pieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pieczarek, jabłkiem, papryką, ogórkiem konserwowym i zalewą pomidorową.
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym




Karkówka z jabłkiem i pieczarkami - składniki:

  • 500-600 g karkówki
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym?

  • Karkówkę oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
  • Plastry karkówki obsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni po smażeniu karkówki ponownie rozgrzej olej. Na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki oraz papryki i jabłko pokrojone w kostkę. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia.
  • Zalewę z ogórków wymieszaj z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
  • Na mięso wyłóż zawartość patelni, całość zalej przygotowaną zalewą. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę.
Smacznego!
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

wtorek, 28 kwietnia 2020

Zupa kapuściana z pulpecikami

Gęsta, aromatyczna i pyszna zupa kapuściana z pulpecikami. Dodatek pulpecików sprawia, że zupa jest syta i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

Zupa kapuściana z pulpecikami


Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na zupę:

  • 1 kilogram białej kapusty
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu mięsnego
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie

Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 700 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić zupę kapuścianą z pulpecikami?

  • Do gotującego się bulionu dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i  marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotuj przez około 5 minut.
  • Przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia.
  • Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
  • Zupę dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj zupy posiekany koperek.
Smacznego!
Zupa kapuściana z pulpecikami
Zupa kapuściana z pulpecikami

poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Sałatka z kaszą jęczmienną

Pyszna, lekka i pożywna sałatka z kaszą jęczmienną, papryką, ogórkiem i kukurydzą doskonale smakuje solo, jednak stanowi również świetny dodatek do dań mięsnych.

Sałatka z kaszą jęczmienną

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 długi ogórek
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • pół pęczka natki pietruszki

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z kaszą jęczmienną?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj ostudzoną kaszę, papryki, ogórka, odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 
  • Oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj ze sobą. Sos wlej do sałatki i ponownie wymieszaj.
Smacznego!

Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną

sobota, 25 kwietnia 2020

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

Obłędne w smaku i świetnie wyglądające ciasto czekoladowe z dodatkiem Coca-Coli, dzięki której jest niezwykle miękkie i puszyste, przełożone smakowitym kremem z ciasteczkami Oreo i zatopionymi w galaretce malinami. Ciasto jest dość pracochłonne, ale z pewnością warte każdej poświęconej mu chwili. Jest pyszne, polecam!

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami




Ciasto czekoladowe z Oreo - składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka Coca-Coli
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe z malinami i Oreo - składniki na warstwę malinową:

  • 3 galaretki malinowe
  • 3 3/4 szklanki wrzątku
  • 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych

Ciasto z Oreo i malinami - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • 175 g ciastek Oreo

Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka


Jak zrobić ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto czekoladowe. Do rondelka dodaj masło, cukier, aromat waniliowy i Coca-Colę. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao, wymieszaj. Zawartość rondelka odstaw do całkowitego ostudzenia. Jajka zmiksuj ze śmietaną i dodaj do ostudzonej masy kakaowej. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Po całkowitym ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
  • Przygotuj warstwę malinową. Galaretki malinowe rozpuść w 3 3/4 szklanki wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do foremki. Wyłóż na nim galaretkę. Na galaretce poukładaj maliny, delikatnie je wciskając. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
  • Przygotuj krem z ciasteczkami Oreo. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj.
  • Cztery ciastka Oreo odłóż do dekoracji, a resztę pokrusz przy pomocy wałka do ciasta lub zmiksuj w blenderze. Ciastka delikatnie wmieszaj w masę śmietanowo-jogurtową. Masę wyłóż na całkowicie stężałą warstwę malinową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem. Polewę czekoladową równomiernie rozsmaruj na cieście. Udekoruj odłożonymi, lekko pokruszonymi ciastkami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami
Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

piątek, 24 kwietnia 2020

Placuszki kakaowe na maślance

Delikatne, puszyste i smaczne placuszki na maślance z dodatkiem kakao.

Placuszki kakaowe na maślance





Placuszki kakaowe na maślance - składniki:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta sody oczyszczonej
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki kakaowe na maślance?

  • Do miski wbij jajko, dodaj cukier, maślankę i sok z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do miski dodaj mąkę przesianą z kakao i sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki kakaowe na maślance

czwartek, 23 kwietnia 2020

Kotlety drobiowe po staropolsku

Kotlety drobiowe po staropolsku to kolejny sposób na nieco inne przygotowanie filetów z piersi kurczaka. Kotlety z kurczaka z dodatkiem musztardy i majonezu smakują naprawdę doskonale.

Kotlety drobiowe po staropolsku



Kotlety drobiowe po staropolsku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • około 6 łyżeczek majonezu
  • około 6 łyżeczek musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe po staropolsku?

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kotlety. Mięso rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Do miseczki dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.
  • Każdego kotleta posmaruj z obu stron majonezem wymieszanym z musztardą.
  • Mięso panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Źródło przepis: przyslijprzepis.pl
Kotlety drobiowe po staropolsku

środa, 22 kwietnia 2020

Sernik z masłem orzechowym

Kremowy, ciężki, syty i wilgotny, a przy tym szybki i prosty w przygotowaniu sernik z dodatkiem masła orzechowego.

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z masłem orzechowym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 250 g masła orzechowego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • 100 g niesolonych orzechów ziemnych
  • 100 g mlecznej czekolady


Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj naprzemiennie twaróg i masło orzechowe. Następnie dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
  • Ciasto wylej na przygotowany wcześniej spód.Ciasto posyp orzechami i kawałkami dość grubo pokrojonej czekolady.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
  • Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!

Źródło przepisu: wszystkiegoslodkiego.pl
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym

poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne i aromatyczne piersi z kurczaka w cieście majonezowym.

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym





Piersi z kurczaka w cieście majonezowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony

Jak zrobić piersi z kurczaka w cieście majonezowym?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. 
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z majonezem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do żółtek. Dodaj przesianą mąkę, ponownie delikatnie wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj pokrojone kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj.
  • Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

niedziela, 19 kwietnia 2020

Rogaliki krucho-drożdżowe

Delikatne, rozpływające się w ustach rogaliki krucho-drożdżowe z kremem czekoladowym.

Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe




Rogaliki krucho-drożdżowe - składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy
  • dodatkowo: 2 jajka do posmarowania i 4 łyżki cukru trzcinowego do posypania rogalików


Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, pozostały cukier, 2 jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sól. Wymieszaj za pomocą łyżki, po czym zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń na kształt rogalika, rozpoczynając od podstawy trójkąta.
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. 
  • Dwa jajka roztrzep przy pomocy widelca. Jajkiem posmaruj rogaliki, następnie posyp je cukrem trzcinowym.
  • Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe

sobota, 18 kwietnia 2020

Roladki schabowe po wiejsku

Ciekawe w smaku roladki schabowe z dodatkiem jajka na twardo, wędzonej kiełbasy, ogórka kiszonego, żółtego sera i musztardy. 

Roladki schabowe po wiejsku




Roladki schabowe po wiejsku - składniki:

  • 600-700 g schabu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • 7-8 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • dodatkowo: mąka, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe po wiejsku?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój na plastry i cienki rozbij.
  • Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
  • Obrane ze skorupki jajka, kiełbasę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. 
  • Na patelnię wrzuć kiełbasę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj jajko i ogórki, smaż na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 3 minuty. Farsz pozostaw do ostudzenia.
  • Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek żółtego sera i porcję farszu. Mięso ciasno zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe po wiejsku
Roladki schabowe po wiejsku

piątek, 17 kwietnia 2020

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

Pyszne, orzeźwiające ciasto składające się z kilku warstw: biszkoptu, jabłek z galaretką pomarańczową, jogurtu brzoskwiniowego i ubitej śmietany kremówki. 

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 galaretki pomarańczowe

Składniki na warstwę brzoskwiniową:

  • 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 400 śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru pudru

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami - wykonanie: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni roztop masło, dodaj starte jabłka i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 6 minut. Dodaj suche galaretki, praż jabłka jeszcze przez około 4 minuty. Jabłka odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłóż na biszkopt. Na jabłkach poukładaj okrągłe biszkopty.
  • Przygotuj warstwę brzoskwiniową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu. Krótko zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ubitą śmietanę wyłóż nas stężały jogurt.
  • Przed podaniem wierzch ciasta możesz posypać kolorową posypką.
Smacznego!

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

czwartek, 16 kwietnia 2020

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

Piersi z kurczaka zapiekane pod brokułową pierzynką to smakowite i pomysłowe danie. 

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką



Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką?

  • Każdy filet z piersi kurczaka przekrój na dwa kotlety. Rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 2 minuty. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka zmiksuj z majonezem i mąką. Do ciasta dodaj żółty ser starty na dużych oczkach tarki i zblanszowane brokuły. Wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na blasze ułóż kotlety. Na mięsie równomiernie rozłóż ciasto z brokułami.
  • Piersi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

środa, 15 kwietnia 2020

Placuszki budyniowo-serowe

Pyszne, wspaniale pachnące, proste i ekspresowe w przygotowaniu placki z mielonym twarogiem i proszkiem budyniowym.

Placuszki budyniowo-serowe



Placuszki budyniowo-serowe - składniki:

  • 200 g mielonego twarogu
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki budyniowo-serowe?

  • Do miski dodaj twaróg, budyń, jajka i cukier puder. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki budyniowo-serowe
Placuszki budyniowo-serowe
Placuszki budyniowo-serowe

wtorek, 14 kwietnia 2020

Pieczony gulasz z karkówki

Smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu gulasz z karkówki pieczony w piekarniku.

Pieczony gulasz z karkówki



Pieczony gulasz z karkówki - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić pieczony gulasz z karkówki?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Do miseczki dodaj sos sojowy, ocet winny, olej, ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, mąkę, sól, pieprz, słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  • Mięso, cebulę i czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.
Smacznego!
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki

poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Bananowy przekładaniec

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe przełożone bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem galaretki cytrynowej.

Bananowy przekładaniec




Bananowy przekładaniec - składniki na ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka

Bananowy przekładaniec - składniki na krem:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wody
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny


Jak zrobić ciasto bananowy przekładaniec?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem, a sodę oczyszczoną wymieszaj z gorącym mlekiem.
  • Wciąż ucierając, domasła z jajkami dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i sodę oczyszczoną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
  • Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej galaretki. 
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Jeden blat ciasta włóż do formy, wyłóż połowę przygotowanego kremu, ułóż plasterki banana, przykryj pozostałą częścią kremu. Na kremie ułóż drugi blat ciasta, dociśnij. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec