Smaczne i szybkie w przygotowaniu placki z gruszkami. Idealne na śniadanie, kolację czy podwieczorek.
Placuszki z gruszkami - składniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 gruszki
Jak zrobić placuszki z gruszkami?
Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki gruszki. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Aromatyczna i krucha karkówka pieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pieczarek, jabłkiem, papryką, ogórkiem konserwowym i zalewą pomidorową.
Karkówka z jabłkiem i pieczarkami - składniki:
500-600 g karkówki
1 duża cebula
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
0,5 żółtej papryki
1 jabłko
2 ogórki konserwowe
0,5 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
3 łyżki pikantnego ketchupu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym?
Karkówkę oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
Plastry karkówki obsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na patelni po smażeniu karkówki ponownie rozgrzej olej. Na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki oraz papryki i jabłko pokrojone w kostkę. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia.
Zalewę z ogórków wymieszaj z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
Na mięso wyłóż zawartość patelni, całość zalej przygotowaną zalewą.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę.
Gęsta, aromatyczna i pyszna zupa kapuściana z pulpecikami. Dodatek pulpecików sprawia, że zupa jest syta i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.
Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na zupę:
1 kilogram białej kapusty
800 g ziemniaków
3 marchewki
1 puszka krojonych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
3 litry bulionu mięsnego
pęczek koperku
przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na pulpety:
700 g mięsa mielonego drobiowego
2 małe cebule
2 małe jajka
5 łyżek kaszy manny
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia
Jak zrobić zupę kapuścianą z pulpecikami?
Do gotującego się bulionu dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
Po upływie powyższego czasu dodaj krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotuj przez około 5 minut.
Przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia.
Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
Zupę dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj zupy posiekany koperek.
Pyszna, lekka i pożywna sałatka z kaszą jęczmienną, papryką, ogórkiem i kukurydzą doskonale smakuje solo, jednak stanowi również świetny dodatek do dań mięsnych.
Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
2 czerwone papryki
1 długi ogórek
1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
pół pęczka natki pietruszki
Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki na sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z kaszą jęczmienną?
W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokrój w kostkę.
Do miski dodaj ostudzoną kaszę, papryki, ogórka, odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj ze sobą. Sos wlej do sałatki i ponownie wymieszaj.
Obłędne w smaku i świetnie wyglądające ciasto czekoladowe z dodatkiem Coca-Coli, dzięki której jest niezwykle miękkie i puszyste, przełożone smakowitym kremem z ciasteczkami Oreo i zatopionymi w galaretce malinami. Ciasto jest dość pracochłonne, ale z pewnością warte każdej poświęconej mu chwili. Jest pyszne, polecam!
Ciasto czekoladowe z Oreo - składniki na ciasto:
250 g masła
1 1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka Coca-Coli
0,5 szklanki kakao
2 jajka
150 g śmietany 18%
1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe z malinami i Oreo - składniki na warstwę malinową:
3 galaretki malinowe
3 3/4 szklanki wrzątku
2 szklanki malin świeżych lub mrożonych
Ciasto z Oreo i malinami - składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30%
400 g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
2/3 szklanki wody
175 g ciastek Oreo
Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Jak zrobić ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami?
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto czekoladowe. Do rondelka dodaj masło, cukier, aromat waniliowy i Coca-Colę. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao, wymieszaj. Zawartość rondelka odstaw do całkowitego ostudzenia. Jajka zmiksuj ze śmietaną i dodaj do ostudzonej masy kakaowej. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Po całkowitym ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
Przygotuj warstwę malinową. Galaretki malinowe rozpuść w 3 3/4 szklanki wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do foremki. Wyłóż na nim galaretkę. Na galaretce poukładaj maliny, delikatnie je wciskając. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
Przygotuj krem z ciasteczkami Oreo. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj.
Cztery ciastka Oreo odłóż do dekoracji, a resztę pokrusz przy pomocy wałka do ciasta lub zmiksuj w blenderze. Ciastka delikatnie wmieszaj w masę śmietanowo-jogurtową. Masę wyłóż na całkowicie stężałą warstwę malinową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem. Polewę czekoladową równomiernie rozsmaruj na cieście. Udekoruj odłożonymi, lekko pokruszonymi ciastkami.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Kotlety drobiowe po staropolsku to kolejny sposób na nieco inne przygotowanie filetów z piersi kurczaka. Kotlety z kurczaka z dodatkiem musztardy i majonezu smakują naprawdę doskonale.
Kotlety drobiowe po staropolsku - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
około 6 łyżeczek majonezu
około 6 łyżeczek musztardy
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia
Jak zrobić kotlety drobiowe po staropolsku?
Filety z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kotlety. Mięso rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Do miseczki dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.
Każdego kotleta posmaruj z obu stron majonezem wymieszanym z musztardą.
Mięso panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Kremowy, ciężki, syty i wilgotny, a przy tym szybki i prosty w przygotowaniu sernik z dodatkiem masła orzechowego.
Sernik z masłem orzechowym - składniki na spód:
200 g herbatników
100 g masła
Sernik z masłem orzechowym - składniki na masę serową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
5 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
250 g masła orzechowego
150 ml śmietany kremówki 30%
Pozostałe składniki:
100 g niesolonych orzechów ziemnych
100 g mlecznej czekolady
Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj naprzemiennie twaróg i masło orzechowe. Następnie dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
Ciasto wylej na przygotowany wcześniej spód.Ciasto posyp orzechami i kawałkami dość grubo pokrojonej czekolady.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Jak zrobić piersi z kurczaka w cieście majonezowym?
Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z majonezem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do żółtek. Dodaj przesianą mąkę, ponownie delikatnie wymieszaj.
Do ciasta dodaj pokrojone kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj.
Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Delikatne, rozpływające się w ustach rogaliki krucho-drożdżowe z kremem czekoladowym.
Rogaliki krucho-drożdżowe - składniki:
4 szklanki mąki pszennej
60 g drożdży
2/3 szklanki letniego mleka
4 łyżki cukru
2 jajka
200 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
krem czekoladowy
dodatkowo: 2 jajka do posmarowania i 4 łyżki cukru trzcinowego do posypania rogalików
Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, pozostały cukier, 2 jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sól. Wymieszaj za pomocą łyżki, po czym zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń na kształt rogalika, rozpoczynając od podstawy trójkąta.
Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy.
Dwa jajka roztrzep przy pomocy widelca. Jajkiem posmaruj rogaliki, następnie posyp je cukrem trzcinowym.
Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
Ciekawe w smaku roladki schabowe z dodatkiem jajka na twardo, wędzonej kiełbasy, ogórka kiszonego, żółtego sera i musztardy.
Roladki schabowe po wiejsku - składniki:
600-700 g schabu
2 jajka ugotowane na twardo
150 g wędzonej kiełbasy
3 małe ogórki kiszone
3-4 łyżeczki musztardy
7-8 plasterków żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
dodatkowo: mąka, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia
Jak zrobić roladki schabowe po wiejsku?
Schab oczyść, osusz, pokrój na plastry i cienki rozbij.
Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
Obrane ze skorupki jajka, kiełbasę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
Na patelnię wrzuć kiełbasę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj jajko i ogórki, smaż na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 3 minuty. Farsz pozostaw do ostudzenia.
Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek żółtego sera i porcję farszu. Mięso ciasno zwijaj w roladki.
Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Pyszne, orzeźwiające ciasto składające się z kilku warstw: biszkoptu, jabłek z galaretką pomarańczową, jogurtu brzoskwiniowego i ubitej śmietany kremówki.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę jabłkową:
1,2 kg jabłek
2 łyżeczki masła
2 galaretki pomarańczowe
Składniki na warstwę brzoskwiniową:
1 litr jogurtu brzoskwiniowego
2 galaretki brzoskwiniowe
500 ml wrzątku
Składniki na warstwę śmietankową:
400 śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
2,5 łyżki cukru pudru
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami - wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni roztop masło, dodaj starte jabłka i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 6 minut. Dodaj suche galaretki, praż jabłka jeszcze przez około 4 minuty. Jabłka odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłóż na biszkopt. Na jabłkach poukładaj okrągłe biszkopty.
Przygotuj warstwę brzoskwiniową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu. Krótko zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ubitą śmietanę wyłóż nas stężały jogurt.
Przed podaniem wierzch ciasta możesz posypać kolorową posypką.
Piersi z kurczaka zapiekane pod brokułową pierzynką to smakowite i pomysłowe danie.
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką - składniki:
3-4 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
1 brokuł
3 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki
150 g sera żółtego
przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką?
Każdy filet z piersi kurczaka przekrój na dwa kotlety. Rozbij, dopraw solą i pieprzem.
Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 2 minuty. Pozostaw do ostudzenia.
Jajka zmiksuj z majonezem i mąką. Do ciasta dodaj żółty ser starty na dużych oczkach tarki i zblanszowane brokuły. Wymieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na blasze ułóż kotlety. Na mięsie równomiernie rozłóż ciasto z brokułami.
Piersi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe przełożone bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem galaretki cytrynowej.
Bananowy przekładaniec - składniki na ciasto:
120 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 banany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki mleka
Bananowy przekładaniec - składniki na krem:
2 galaretki cytrynowe
2 szklanki wody
500 ml śmietany kremówki 30%
4 banany
4 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić ciasto bananowy przekładaniec?
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka.
Banany obierz i rozgnieć widelcem, a sodę oczyszczoną wymieszaj z gorącym mlekiem.
Wciąż ucierając, domasła z jajkami dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i sodę oczyszczoną.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej galaretki.
Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Jeden blat ciasta włóż do formy, wyłóż połowę przygotowanego kremu, ułóż plasterki banana, przykryj pozostałą częścią kremu. Na kremie ułóż drugi blat ciasta, dociśnij.