niedziela, 5 kwietnia 2020

Babka kokosowa

Niesamowicie pyszna i aromatyczna babka z wiórkami kokosowymi z dodatkiem banana, który nadaje jej wilgotności i dodatkowej słodyczy. Pycha! :)
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa




Babka kokosowa - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 mocno dojrzały banan

Babka kokosowa - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić babkę kokosową?

  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe i skórkę otartą z cytryny wsyp do miski i wymieszaj.
  • Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej, masło i rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj. 
  • Składniki mokre dodaj do suchych. Dokładnie wymieszaj.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Całkowicie ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Babka kokosowa
Babka kokosowa
Babka kokosowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz