środa, 8 kwietnia 2020

Babka na maślance z czekoladą

Pyszna i puszysta babka na maślance z kawałkami gorzkiej czekolady i polewą czekoladową.

Babka na maślance z czekoladą




Babka na maślance z czekoladą - składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady

Babka na maślance z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić babkę na maślance z czekoladą?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawaj naprzemiennie mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, maślankę i olej.
  • Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną babkę polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Babka na maślance z czekoladą
Babka na maślance z czekoladą
Babka na maślance z czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz