Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe przełożone bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem galaretki cytrynowej.
Bananowy przekładaniec - składniki na ciasto:
- 120 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki mleka
Bananowy przekładaniec - składniki na krem:
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki wody
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 4 banany
- 4 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić ciasto bananowy przekładaniec?
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka.
- Banany obierz i rozgnieć widelcem, a sodę oczyszczoną wymieszaj z gorącym mlekiem.
- Wciąż ucierając, domasła z jajkami dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i sodę oczyszczoną.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
- Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej galaretki.
- Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- Jeden blat ciasta włóż do formy, wyłóż połowę przygotowanego kremu, ułóż plasterki banana, przykryj pozostałą częścią kremu. Na kremie ułóż drugi blat ciasta, dociśnij.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz