poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Bananowy przekładaniec

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe przełożone bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem galaretki cytrynowej.

Bananowy przekładaniec




Bananowy przekładaniec - składniki na ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka

Bananowy przekładaniec - składniki na krem:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wody
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z cytryny


Jak zrobić ciasto bananowy przekładaniec?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem, a sodę oczyszczoną wymieszaj z gorącym mlekiem.
  • Wciąż ucierając, domasła z jajkami dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, banany i sodę oczyszczoną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
  • Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej galaretki. 
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Jeden blat ciasta włóż do formy, wyłóż połowę przygotowanego kremu, ułóż plasterki banana, przykryj pozostałą częścią kremu. Na kremie ułóż drugi blat ciasta, dociśnij. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec
Bananowy przekładaniec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz