Kruche, wspaniale pachnące i znikające w kilka minut ciastka z mleczną czekoladą i orzechami laskowymi to doskonały pomysł na słodką przekąskę.
Ciastka z czekoladą i orzechami - składniki:
- 160 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g mlecznej czekolady
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
Jak zrobić ciastka z czekoladą i orzechami?
- Rozpuszczone i ostudzone masło zmiksuj z cukrem i jajkiem.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
- Dodaj pokrojoną czekoladę i zmielone orzechy. Ciasto wymieszaj łyżką.
- Blachę do ciasteczek wyłóż papierem do pieczenia.
- Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
- Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz