poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Ciastka z czekoladą i orzechami

Kruche, wspaniale pachnące i znikające w kilka minut ciastka z mleczną czekoladą i orzechami laskowymi to doskonały pomysł na słodką przekąskę.

Ciastka z czekoladą i orzechami






Ciastka z czekoladą i orzechami - składniki:

  • 160 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych


Jak zrobić ciastka z czekoladą i orzechami?

  • Rozpuszczone i ostudzone masło zmiksuj z cukrem i jajkiem. 
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, krótko zmiksuj.
  • Dodaj pokrojoną czekoladę i zmielone orzechy. Ciasto wymieszaj łyżką.
  • Blachę do ciasteczek wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blasze w dość dużych odstępach. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz