Obłędne w smaku i świetnie wyglądające ciasto czekoladowe z dodatkiem Coca-Coli, dzięki której jest niezwykle miękkie i puszyste, przełożone smakowitym kremem z ciasteczkami Oreo i zatopionymi w galaretce malinami. Ciasto jest dość pracochłonne, ale z pewnością warte każdej poświęconej mu chwili. Jest pyszne, polecam!
Ciasto czekoladowe z Oreo - składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 szklanka Coca-Coli
- 0,5 szklanki kakao
- 2 jajka
- 150 g śmietany 18%
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe z malinami i Oreo - składniki na warstwę malinową:
- 3 galaretki malinowe
- 3 3/4 szklanki wrzątku
- 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych
Ciasto z Oreo i malinami - składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 400 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki wody
- 175 g ciastek Oreo
Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Jak zrobić ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami?
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto czekoladowe. Do rondelka dodaj masło, cukier, aromat waniliowy i Coca-Colę. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao, wymieszaj. Zawartość rondelka odstaw do całkowitego ostudzenia. Jajka zmiksuj ze śmietaną i dodaj do ostudzonej masy kakaowej. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Po całkowitym ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
- Przygotuj warstwę malinową. Galaretki malinowe rozpuść w 3 3/4 szklanki wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do foremki. Wyłóż na nim galaretkę. Na galaretce poukładaj maliny, delikatnie je wciskając. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
- Przygotuj krem z ciasteczkami Oreo. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj.
- Cztery ciastka Oreo odłóż do dekoracji, a resztę pokrusz przy pomocy wałka do ciasta lub zmiksuj w blenderze. Ciastka delikatnie wmieszaj w masę śmietanowo-jogurtową. Masę wyłóż na całkowicie stężałą warstwę malinową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw do lodówki.
- Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem. Polewę czekoladową równomiernie rozsmaruj na cieście. Udekoruj odłożonymi, lekko pokruszonymi ciastkami.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Witam. Śmietana do ciasta ma być kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńKwaśna śmietana 18 % 😊 Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego pieczenia! 😊
Usuń