Pyszne, orzeźwiające ciasto składające się z kilku warstw: biszkoptu, jabłek z galaretką pomarańczową, jogurtu brzoskwiniowego i ubitej śmietany kremówki.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę jabłkową:
- 1,2 kg jabłek
- 2 łyżeczki masła
- 2 galaretki pomarańczowe
Składniki na warstwę brzoskwiniową:
- 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 500 ml wrzątku
Składniki na warstwę śmietankową:
- 400 śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 2,5 łyżki cukru pudru
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami - wykonanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni roztop masło, dodaj starte jabłka i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 6 minut. Dodaj suche galaretki, praż jabłka jeszcze przez około 4 minuty. Jabłka odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłóż na biszkopt. Na jabłkach poukładaj okrągłe biszkopty.
- Przygotuj warstwę brzoskwiniową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu. Krótko zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ubitą śmietanę wyłóż nas stężały jogurt.
- Przed podaniem wierzch ciasta możesz posypać kolorową posypką.
Pychotka
OdpowiedzUsuńJakie jest wykonanie czy to sie piecze czy nie?
OdpowiedzUsuńWszystkie informacje dotyczące wykonania powyższego ciasta znajdują się w przepisie. Piecze się tylko biszkopt. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń