Pyszne, orzeźwiające ciasto składające się z kilku warstw: biszkoptu, jabłek z galaretką pomarańczową, jogurtu brzoskwiniowego i ubitej śmietany kremówki.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę jabłkową:
1,2 kg jabłek
2 łyżeczki masła
2 galaretki pomarańczowe
Składniki na warstwę brzoskwiniową:
1 litr jogurtu brzoskwiniowego
2 galaretki brzoskwiniowe
500 ml wrzątku
Składniki na warstwę śmietankową:
400 śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
2,5 łyżki cukru pudru
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami - wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni roztop masło, dodaj starte jabłka i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 6 minut. Dodaj suche galaretki, praż jabłka jeszcze przez około 4 minuty. Jabłka odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłóż na biszkopt. Na jabłkach poukładaj okrągłe biszkopty.
Przygotuj warstwę brzoskwiniową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu. Krótko zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ubitą śmietanę wyłóż nas stężały jogurt.
Przed podaniem wierzch ciasta możesz posypać kolorową posypką.
Pychotka
OdpowiedzUsuńJakie jest wykonanie czy to sie piecze czy nie?
OdpowiedzUsuńWszystkie informacje dotyczące wykonania powyższego ciasta znajdują się w przepisie. Piecze się tylko biszkopt. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń