Aromatyczna i krucha karkówka pieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pieczarek, jabłkiem, papryką, ogórkiem konserwowym i zalewą pomidorową.
Karkówka z jabłkiem i pieczarkami - składniki:
- 500-600 g karkówki
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 0,5 żółtej papryki
- 1 jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- 0,5 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym?
- Karkówkę oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
- Plastry karkówki obsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelni po smażeniu karkówki ponownie rozgrzej olej. Na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki oraz papryki i jabłko pokrojone w kostkę. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia.
- Zalewę z ogórków wymieszaj z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
- Na mięso wyłóż zawartość patelni, całość zalej przygotowaną zalewą.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz