środa, 29 kwietnia 2020

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Aromatyczna i krucha karkówka pieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pieczarek, jabłkiem, papryką, ogórkiem konserwowym i zalewą pomidorową.
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym




Karkówka z jabłkiem i pieczarkami - składniki:

  • 500-600 g karkówki
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym?

  • Karkówkę oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
  • Plastry karkówki obsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni po smażeniu karkówki ponownie rozgrzej olej. Na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki oraz papryki i jabłko pokrojone w kostkę. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia.
  • Zalewę z ogórków wymieszaj z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
  • Na mięso wyłóż zawartość patelni, całość zalej przygotowaną zalewą. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę.
Smacznego!
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz