niedziela, 12 kwietnia 2020

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego to roladki schabowe, w środku których znajduje się maślano-serowy farsz z dodatkiem czosnku. Roladki są soczyste i bardzo smaczne.

Kotlety Twardowskiego


Kotlety Twardowskiego - składniki:

  • 600 g schabu
  • 250 g żółtego sera
  • 200 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
  • do panierowania: mąka, 2 jajka, bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety Twardowskiego?

  • Schab oczyść, pokrój na kawałki i cienko rozbij.
  • Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach tarki i wymieszaj z miękkim masłem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkami. Powstały farsz podziel na 6 części.
  • Rozbite kotlety dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu.
  • Mięso z farszem złóż na pół, z obu stron zbij tłuczkiem brzegi.
  • Mięso w każdym kotlecie podwiń pod spód i uformuj w dłoniach roladki.
  • Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
  • Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Smacznego!
Kotlety Twardowskiego
Kotlety Twardowskiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz