sobota, 11 kwietnia 2020

Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem

Wilgotne, pyszne i znikające w mig muffinki z kakao, gorzką czekoladą, bananem i wiórkami kokosowymi. :)

Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem


Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem - składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 banany
  • 70 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić muffinki czekoladowe z bananem i kokosem?

  • Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sól. Dodaj wiórki kokosowe i cukier, wymieszaj.
  • Do drugiej miski wbij jajka, dodaj mleko, olej i ekstrakt. Wymieszaj rózgą. Dodaj rozgniecione widelcem banany, wymieszaj.
  • Mokre składniki dodaj do suchych i krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników. Dodaj posiekaną czekoladę, ponownie wymieszaj.
  • Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką.Ciasto równomiernie rozłóż do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości foremki.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffinki czekoladowe z bananem i kokosem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz