wtorek, 14 kwietnia 2020

Pieczony gulasz z karkówki

Smaczny, szybki i prosty w przygotowaniu gulasz z karkówki pieczony w piekarniku.

Pieczony gulasz z karkówki



Pieczony gulasz z karkówki - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić pieczony gulasz z karkówki?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Do miseczki dodaj sos sojowy, ocet winny, olej, ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, mąkę, sól, pieprz, słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  • Mięso, cebulę i czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 15 minut.
Smacznego!
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki
Pieczony gulasz z karkówki

1 komentarz: