Piersi z kurczaka zapiekane pod brokułową pierzynką to smakowite i pomysłowe danie.
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką - składniki:
- 3-4 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
- 1 brokuł
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki
- 150 g sera żółtego
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką?
- Każdy filet z piersi kurczaka przekrój na dwa kotlety. Rozbij, dopraw solą i pieprzem.
- Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 2 minuty. Pozostaw do ostudzenia.
- Jajka zmiksuj z majonezem i mąką. Do ciasta dodaj żółty ser starty na dużych oczkach tarki i zblanszowane brokuły. Wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na blasze ułóż kotlety. Na mięsie równomiernie rozłóż ciasto z brokułami.
- Piersi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz