czwartek, kwietnia 16, 2020

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

Piersi z kurczaka zapiekane pod brokułową pierzynką to smakowite i pomysłowe danie. 

Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką



Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką?

  • Każdy filet z piersi kurczaka przekrój na dwa kotlety. Rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 2 minuty. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka zmiksuj z majonezem i mąką. Do ciasta dodaj żółty ser starty na dużych oczkach tarki i zblanszowane brokuły. Wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na blasze ułóż kotlety. Na mięsie równomiernie rozłóż ciasto z brokułami.
  • Piersi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger