Delikatne, puszyste i smaczne placuszki na maślance z dodatkiem kakao.
Placuszki kakaowe na maślance - składniki:
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- szczypta sody oczyszczonej
- dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia
Jak zrobić placuszki kakaowe na maślance?
- Do miski wbij jajko, dodaj cukier, maślankę i sok z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Do miski dodaj mąkę przesianą z kakao i sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, do uzyskania jednolitego ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz