sobota, 4 kwietnia 2020

Racuchy budyniowe z jabłkami

Idealne na śniadanie lub podwieczorek, miękkie i pulchne racuszki z dodatkiem waniliowego proszku budyniowego i tartych jabłek. 

Racuchy budyniowe z jabłkami




Racuchy budyniowe z jabłkami - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do oprószenia

Jak zrobić racuchy budyniowe z jabłkami?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem budyniowym. Dodaj jajka, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy budyniowe z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz