niedziela, 19 kwietnia 2020

Rogaliki krucho-drożdżowe

Delikatne, rozpływające się w ustach rogaliki krucho-drożdżowe z kremem czekoladowym.

Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe




Rogaliki krucho-drożdżowe - składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy
  • dodatkowo: 2 jajka do posmarowania i 4 łyżki cukru trzcinowego do posypania rogalików


Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, pozostały cukier, 2 jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sól. Wymieszaj za pomocą łyżki, po czym zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń na kształt rogalika, rozpoczynając od podstawy trójkąta.
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. 
  • Dwa jajka roztrzep przy pomocy widelca. Jajkiem posmaruj rogaliki, następnie posyp je cukrem trzcinowym.
  • Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz