poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Sałatka z kaszą jęczmienną

Pyszna, lekka i pożywna sałatka z kaszą jęczmienną, papryką, ogórkiem i kukurydzą doskonale smakuje solo, jednak stanowi również świetny dodatek do dań mięsnych.

Sałatka z kaszą jęczmienną

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 długi ogórek
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • pół pęczka natki pietruszki

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z kaszą jęczmienną?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj ostudzoną kaszę, papryki, ogórka, odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 
  • Oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj ze sobą. Sos wlej do sałatki i ponownie wymieszaj.
Smacznego!

Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz