środa, 22 kwietnia 2020

Sernik z masłem orzechowym

Kremowy, ciężki, syty i wilgotny, a przy tym szybki i prosty w przygotowaniu sernik z dodatkiem masła orzechowego.

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z masłem orzechowym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 250 g masła orzechowego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • 100 g niesolonych orzechów ziemnych
  • 100 g mlecznej czekolady


Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj naprzemiennie twaróg i masło orzechowe. Następnie dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
  • Ciasto wylej na przygotowany wcześniej spód.Ciasto posyp orzechami i kawałkami dość grubo pokrojonej czekolady.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
  • Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!

Źródło przepisu: wszystkiegoslodkiego.pl
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz