Gęsta, aromatyczna i pyszna zupa kapuściana z pulpecikami. Dodatek pulpecików sprawia, że zupa jest syta i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.
Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na zupę:
- 1 kilogram białej kapusty
- 800 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 litry bulionu mięsnego
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na pulpety:
- 700 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 małe cebule
- 2 małe jajka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia
Jak zrobić zupę kapuścianą z pulpecikami?
- Do gotującego się bulionu dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotuj przez około 5 minut.
- Przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia.
- Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
- Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
- Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
- Zupę dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj zupy posiekany koperek.
Smacznego!
Witam,
OdpowiedzUsuńczy aby przyspieszyć troszkę czas przygotowywania zupy można pulpeciki wcześniej podsmażyć na patelni?
I jak zrobić bulion mięsny? Na kostkach wołowy/wieprzowy czy jakiś inny?
Tak, pulpeciki można wcześniej podsmażyć. A jeśli chodzi o bulion, najczęściej przygotowuje go z tego przepisu: 2,5 litra wody
Usuń1 skrzydło z indyka (około 450-500g)
400 g żeberek wieprzowych
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
pół selera
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Do dużego garnka wlej 2,5 litry wody.
Dodaj umyte skrzydło i żeberka.
Do garnka dodaj również obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar.
Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka. Bulion na zupę gotowy!