wtorek, 28 kwietnia 2020

Zupa kapuściana z pulpecikami

Gęsta, aromatyczna i pyszna zupa kapuściana z pulpecikami. Dodatek pulpecików sprawia, że zupa jest syta i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

Zupa kapuściana z pulpecikami


Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na zupę:

  • 1 kilogram białej kapusty
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu mięsnego
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie

Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 700 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić zupę kapuścianą z pulpecikami?

  • Do gotującego się bulionu dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i  marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotuj przez około 5 minut.
  • Przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia.
  • Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
  • Zupę dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj zupy posiekany koperek.
Smacznego!
Zupa kapuściana z pulpecikami
Zupa kapuściana z pulpecikami

2 komentarze:

  1. Witam,
    czy aby przyspieszyć troszkę czas przygotowywania zupy można pulpeciki wcześniej podsmażyć na patelni?
    I jak zrobić bulion mięsny? Na kostkach wołowy/wieprzowy czy jakiś inny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pulpeciki można wcześniej podsmażyć. A jeśli chodzi o bulion, najczęściej przygotowuje go z tego przepisu: 2,5 litra wody
      1 skrzydło z indyka (około 450-500g)
      400 g żeberek wieprzowych
      3 marchewki
      1 korzeń pietruszki
      pół selera
      2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka pieprzu
      3 liście laurowe
      3 ziarna ziela angielskiego

      Do dużego garnka wlej 2,5 litry wody.
      Dodaj umyte skrzydło i żeberka.
      Do garnka dodaj również obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
      Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar.
      Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
      Po upływie tego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka. Bulion na zupę gotowy!

      Usuń