Pyszne, kremowe, lekkie ciasto bez pieczenia składające się z trzech wyśmienitych warstw: grysikowej z Nutellą, truskawkowej i jogurtowo-śmietankowej. Polecam! Ciasto smakuje doskonale. :)
Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę grysikową:
- 650 ml mleka
- 120 g masła
- 2 łyżki cukru
- 180 g Nutelli
- 100 g kaszy manny
Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę truskawkową:
- 600 g truskawek
- 450 ml wody
- 2/3 szklanki cukru
- 110 g mąki ziemniaczanej
Ciasto z kaszą manną i Nutellą - składniki na masę jogurtowo-śmietankową:
- 400 g śmietany kremówki 30%
- 400 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
Pozostałe składniki:
- około 300 g herbatników
- gorzkie kakao do oprószenia
Jak zrobić ciasto grysikowe z truskawkami?
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
- Przygotuj masę grysikową. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i Nutellą. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj, by nie powstały grudki. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Całość odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj warstwę truskawkową. Truskawki zmiksuj blenderem na mus. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 100 ml wody. Mus truskawkowy zagotuj z 350 ml wody i cukrem. Dodaj rozrobioną mąkę. Całość szybko i energicznie wymieszaj, gotuj przez 2 minuty. Gorącą masę truskawkową wyłóż na herbatniki i pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj masę jogurtowo-śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Masę jogurtowo-śmietankową wyłóż na ostudzoną masę truskawkową.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
Smacznego!