Pyszne, kremowe, lekkie ciasto bez pieczenia składające się z trzech wyśmienitych warstw: grysikowej z Nutellą, truskawkowej i jogurtowo-śmietankowej. Polecam! Ciasto smakuje doskonale. :)
Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę grysikową:
650 ml mleka
120 g masła
2 łyżki cukru
180 g Nutelli
100 g kaszy manny
Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę truskawkową:
600 g truskawek
450 ml wody
2/3 szklanki cukru
110 g mąki ziemniaczanej
Ciasto z kaszą manną i Nutellą - składniki na masę jogurtowo-śmietankową:
400 g śmietany kremówki 30%
400 g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
3,5 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki wody
Pozostałe składniki:
około 300 g herbatników
gorzkie kakao do oprószenia
Jak zrobić ciasto grysikowe z truskawkami?
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
Przygotuj masę grysikową. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i Nutellą. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj, by nie powstały grudki. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Całość odstaw do ostudzenia.
Przygotuj warstwę truskawkową. Truskawki zmiksuj blenderem na mus. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 100 ml wody. Mus truskawkowy zagotuj z 350 ml wody i cukrem. Dodaj rozrobioną mąkę. Całość szybko i energicznie wymieszaj, gotuj przez 2 minuty. Gorącą masę truskawkową wyłóż na herbatniki i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę jogurtowo-śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Masę jogurtowo-śmietankową wyłóż na ostudzoną masę truskawkową.
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
Lekko kruche i pożywne ciastka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i masła orzechowego.
Ciastka owsiane z masłem orzechowym - składniki:
3/4 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych (z lekką górką)
1,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru
100 g masła
60 g miodu
50 g masła orzechowego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka wrzącego mleka
Jak zrobić ciastka owsiane z masłem orzechowym?
Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier wymieszaj ze sobą.
Masło, miód i masło orzechowe podgrzej na niewielkiej mocy palnika do czasu rozpuszczenia i całkowitego połączenia się składników.
Sodę oczyszczoną zalej wrzącym mlekiem, wymieszaj i dodaj do podgrzewanej masy. Masa mocno się spieni, ale tak ma być. Energicznie wymieszaj zawartość rondelka, a następnie wlej do suchych składników.
Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Pyszne ciasto bez pieczenia z kaszą manną na herbatnikach składające się z dwóch warstw: kakaowej z dodatkiem bakalii i cytrynowej z dodatkiem żółtek i galaretką cytrynową.
Przekładaniec z kaszy manny - składniki na warstwę ciemną:
2 szklanki mleka
6 łyżek cukru
120 g masła
2 łyżki kakao
6 łyżek kaszy manny
100 g rodzynków
100 g słupków migdałowych
Przekładaniec z kaszy manny - składniki na masę jasną:
1 1/3 szklanki mleka
30 g masła
2 żółtka
3,5 łyżki kaszy manny
1 galaretka cytrynowa
200 ml wrzątku
Pozostałe składniki:
około 300 g herbatników
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kaszą manną?
Dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż herbatnikami.
Przygotuj warstwę ciemną. Mleko wraz z cukrem, masłem i kakao doprowadź do wrzenia. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i wciąż mieszając, gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Do gorącej masy dodaj rodzynki i słupki migdałowe. Wymieszaj. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników, lekko dociśnij.
Przygotuj warstwę jasną. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Jedną szklankę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka i kaszę mannę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, i cały czas mieszając, gotuj przez około 3 minuty. Do kaszy wlej galaretkę, wymieszaj. Masę pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia, po czym wyłóż ją na herbatniki.
Jak zrobić pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym?
W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Pół szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 1 łyżką oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, a następnie zmiel. Marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
Do miski dodaj mięso, ostudzony ryż, marchewkę, sól, pieprz, słodką papryką, majeranek i czosnek suszony. Wyrób na jednolitą masę.
Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
Przygotuj sos pomidorowy. W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, zmiksowane blenderem pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Do gotującego się sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka.
Pulpety zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody.
Roladki z kurczaka z dodatkiem brokuła, pieczarek i ogórka konserwowego to pyszny pomysł na szybki obiad.
Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (500-600 g)
4-5 różyczek brokuła
250 g pieczarek
3 ogórki konserwowe
2 jajka
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami?
Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Na rozgrzanym oleju przesmaż pieczarki starte na dużych oczkach tarki.
Ogórki konserwowe pokrój w cienkie paski.
Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż. Kotlety lekko rozbij, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Na każdym kawałku mięsa układaj porcję pieczarek, różyczkę brokuła i kilka pasków ogórka. Mięso ciasno zwijaj w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Mocno czekoladowe, dość ciężkie, choć bardzo pyszne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, warstwy wiśniowej, kremu czekoladowego, naponczowanych biszkoptów i kremu śmietankowego. Niebo w gębie!
Ciasto Marcello - składniki na biszkopt:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka mleka
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Marcello - składniki na krem czekoladowy:
500 ml śmietany kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Ciasto Marcello - składniki na krem śmietankowy:
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
3,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
niecała 1/4 szklanki wody
Składniki na poncz:
0,5 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Pozostałe składniki:
około 200 g dżemu wiśniowego
1 opakowanie biszkoptów podłużnych
kakao do oprószenia wierzchu
Jak zrobić ciasto Marcello?
W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż dżem wiśniowy, kolejno krem czekoladowy.
Przygotuj poncz. Połącz ze sobą wodę, cukier puder i sok z cytryny. Biszkopty podłużne na chwilę zamocz w ponczu, po czym układaj je na kremie czekoladowym. Lekko dociśnij. Na biszkopty wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz przesianym kakao.
Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, brokułem i papryką?
Makaron ugotuj al dente.
Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Piersi z kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć kurczaka i smaż przez około 10 minut.
Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Śmietankę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką.
Makaron włóż do naczynia do zapiekania. Wlej śmietankę, dodaj połowę sera i wymieszaj. Kolejno wyłóż podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę odsączoną z zalewy, papryki pokrojone w kostkę i różyczki brokuła. Całość posyp pozostałym serem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Mocno chrupiące i pyszne, a do tego banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane.
Kruche ciasteczka owsiane - składniki:
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 duże jajko
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
2,5 szklanki płatków owsianych górskich
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Jak zrobić chrupiące ciasteczka owsiane?
Do miski dodaj miękkie masło i biały cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier brązowy i jajko, zmiksuj.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, szczyptę soli i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je przy pomocy łyżki i układaj na blasze w dużych odstępach od siebie (ciastka podczas pieczenia bardzo mocno rozlewają się na boki).
Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Zupa pomidorowa z pulpecikami - składniki na pulpeciki:
700 g mięsa mielonego drobiowego
2 małe cebule
2 małe jajka
5 łyżek kaszy manny
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia
Jak zrobić zupę pomidorową z pulpecikami?
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i marchewki starte na dużych oczkach tarki. Smaż przez około 5 minut, często mieszając.
Po upływie powyższego czasu wlej do garnka bulion, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut. Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
Pomidory z puszki zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj do zupy. Dodaj też koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
Do śmietanki dodaj mąkę, energicznie wymieszaj, by nie było grudek. Zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
W razie potrzeby dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Pożywny, pyszny i aromatyczny gulasz drobiowy z dodatkiem białej kapusty, pieczarek, marchewki i pomidorów.
Gulasz drobiowy z białą kapustą - składniki:
3-4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
3 cebule
4 ząbki czosnku
3 duże marchewki
500 g pieczarek
700 g białej kapusty
2 puszki krojonych pomidorów
około 750 ml bulionu warzywnego
przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cukier, sos sojowy ciemny
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić gulasz drobiowy z białą kapustą?
Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
W garnku z grubym dniem rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj mięso i marchewki pokrojone w kostkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
Do garnka dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i pokrojoną kapustę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
Do garnka dodaj pomidory z puszki, wlej bulion, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, cukier i sos sojowy. Wymieszaj.
Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości warzyw.
Smakowite kotlety marynowane w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekane pod pierzynką cebulową z dodatkiem majonezu i ketchupu. Pyszne, soczyste i aromatyczne!
Kotlety schabowe po kowalsku - składniki:
600 g schabu
5 łyżek ostrej musztardy
2 łyżki miodu
2 jajka
bułka tarta
3 cebule
2,5 łyżki majonezu
2,5 łyżki ketchupu
6-7 plasterków żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety po kowalsku?
Schab oczyść, osusz, pokrój na kotlety i dość cienko rozbij. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Musztardę wymieszaj z miodem. Powstałą mieszanką natrzyj z obu stron mięso. Schab wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Cebulę pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Zdejmij z ognia. Dodaj majonez i ketchup, wymieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj na niej kotlety. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu cebulowego i plasterek żółtego sera.
Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.