Lekko kruche i pożywne ciastka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i masła orzechowego.
Ciastka owsiane z masłem orzechowym - składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych (z lekką górką)
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła
- 60 g miodu
- 50 g masła orzechowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka wrzącego mleka
Jak zrobić ciastka owsiane z masłem orzechowym?
- Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier wymieszaj ze sobą.
- Masło, miód i masło orzechowe podgrzej na niewielkiej mocy palnika do czasu rozpuszczenia i całkowitego połączenia się składników.
- Sodę oczyszczoną zalej wrzącym mlekiem, wymieszaj i dodaj do podgrzewanej masy. Masa mocno się spieni, ale tak ma być. Energicznie wymieszaj zawartość rondelka, a następnie wlej do suchych składników.
- Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz