piątek, 29 maja 2020

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Lekko kruche i pożywne ciastka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i masła orzechowego. 

Ciastka owsiane z masłem orzechowym





Ciastka owsiane z masłem orzechowym - składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych (z lekką górką)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 60 g miodu
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wrzącego mleka

Jak zrobić ciastka owsiane z masłem orzechowym?

  • Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier wymieszaj ze sobą.
  • Masło, miód i masło orzechowe podgrzej na niewielkiej mocy palnika do czasu rozpuszczenia i całkowitego połączenia się składników.
  • Sodę oczyszczoną zalej wrzącym mlekiem, wymieszaj i dodaj do podgrzewanej masy. Masa mocno się spieni, ale tak ma być. Energicznie wymieszaj zawartość rondelka, a następnie wlej do suchych składników.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz