sobota, maja 02, 2020

Ciasto Danio

Pyszne, lekkie ciasto składające się z biszkoptu przełożonego delikatnym kremem serowo-śmietankowym. Całość dopełnia masa kajmakowa i wiórki kokosowe.

Ciasto Danio
Ciasto Danio




Ciasto Danio - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto Danio - składniki na masę serową:

  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto Danio - pozostałe składniki:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

Jak zrobić ciasto Danio?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Jedną część włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksuj serek homogenizowany z cukrem pudrem. Do serka dodaj ubitą śmietanę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. 
  • Przygotowaną masę serową wyłóż na pierwszy blat biszkoptowy. Masę przykryj drugim blatem, lekko go nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Danio
Ciasto Danio
Ciasto Danio

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger