Pyszne, lekkie ciasto składające się z biszkoptu przełożonego delikatnym kremem serowo-śmietankowym. Całość dopełnia masa kajmakowa i wiórki kokosowe.
Ciasto Danio - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto Danio - składniki na masę serową:
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Ciasto Danio - pozostałe składniki:
- 400 g masy kajmakowej
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
Jak zrobić ciasto Danio?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
- Jedną część włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksuj serek homogenizowany z cukrem pudrem. Do serka dodaj ubitą śmietanę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Przygotowaną masę serową wyłóż na pierwszy blat biszkoptowy. Masę przykryj drugim blatem, lekko go nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz