niedziela, 10 maja 2020

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Z racji tego, że przepis na sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkowym spodzie z Nutellą bije prawdziwe rekordy popularności, postanowiłam przygotować podobne ciasto, tym razem jednak z malinami i dodatkiem białej czekolady w masie. To ciasto, któremu nie oprze się żaden łasuch. Jest przepyszne!

Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Ciasto z malinami na sucharkowym spodzie - składniki na spód:

  • 200 g sucharków
  • 300 g Nutelli

Ciasto z malinami na sucharkach - składniki na masę:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 120 g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto z malinami i Nutellą - składniki na warstwę malinową:

  • 2 galaretki o smaku malinowym lub owoców leśnych
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych


Jak zrobić ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie?

  • W pierwszej kolejności przygotuj sucharkowy spód. Sucharki zmiksuj w blenderze na pył. Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę z białą czekoladą. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Do rozpuszczonej czekolady dodaj łyżkę ubitego kremu, wymieszaj i dodaj do ubitej śmietanki z mascarpone. Krótko zmiksuj. Na samym końcu, cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Masę wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklankach wrzątku. Odstaw do ostudzenia, a następnie dodaj do galaretki maliny i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeśli używasz mrożonych malin, nie musisz ich rozmrażać przed dodaniem do galaretki, ale musisz uważać, bo galaretka momentalnie tężeje.
  • Lekko tężejącą galaretkę wylej na masę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie
Ciasto z malinami na czekoladowo-sucharkowym spodzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz