Pożywny, pyszny i aromatyczny gulasz drobiowy z dodatkiem białej kapusty, pieczarek, marchewki i pomidorów.
Gulasz drobiowy z białą kapustą - składniki:
- 3-4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże marchewki
- 500 g pieczarek
- 700 g białej kapusty
- 2 puszki krojonych pomidorów
- około 750 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cukier, sos sojowy ciemny
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić gulasz drobiowy z białą kapustą?
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
- W garnku z grubym dniem rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj mięso i marchewki pokrojone w kostkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
- Do garnka dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i pokrojoną kapustę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
- Do garnka dodaj pomidory z puszki, wlej bulion, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, cukier i sos sojowy. Wymieszaj.
- Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości warzyw.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz