wtorek, 12 maja 2020

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Pożywny, pyszny i aromatyczny gulasz drobiowy z dodatkiem białej kapusty, pieczarek, marchewki i pomidorów. 

Gulasz drobiowy z białą kapustą

Gulasz drobiowy z białą kapustą - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 700 g białej kapusty
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • około 750 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cukier, sos sojowy ciemny
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić gulasz drobiowy z białą kapustą?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
  • W garnku z grubym dniem rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj mięso i marchewki pokrojone w kostkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • Do garnka dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i pokrojoną kapustę. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
  • Do garnka dodaj pomidory z puszki, wlej bulion, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, cukier i sos sojowy. Wymieszaj.
  • Garnek przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut - do miękkości warzyw.
Smacznego!
Gulasz drobiowy z białą kapustą
Gulasz drobiowy z białą kapustą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz