Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem żółtym to świetny pomysł na pyszny obiad, który posmakuje każdemu.
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami - składniki:
- 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
- 2 jajka
- bułka tarta
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 200 g szynki gotowanej
- 2 pomidory
- 250 g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety drobiowe zapiekane z warzywami?
- Filety oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Mięso rozbij i dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka.
- Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
- Usmażone kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i smaż do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- W misce wymieszaj ze sobą: ostudzone pieczarki z cebulą, szynkę i pomidory pokrojone w kostkę, ser żółty starty na dużych oczkach tarki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Farsz równomiernie rozłóż na usmażonych kotletach.
- Blachę z kotletami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz