piątek, 1 maja 2020

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem żółtym to świetny pomysł na pyszny obiad, który posmakuje każdemu.

Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem




Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami - składniki:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 200 g szynki gotowanej
  • 2 pomidory
  • 250 g żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe zapiekane z warzywami?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Mięso rozbij i dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki i smaż do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • W misce wymieszaj ze sobą: ostudzone pieczarki z cebulą, szynkę i pomidory pokrojone w kostkę, ser żółty starty na dużych oczkach tarki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Farsz równomiernie rozłóż na usmażonych kotletach.
  • Blachę z kotletami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem
Kotlety drobiowe zapiekane z warzywami, szynką i serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz