Smakowite kotlety marynowane w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekane pod pierzynką cebulową z dodatkiem majonezu i ketchupu. Pyszne, soczyste i aromatyczne!
Kotlety schabowe po kowalsku - składniki:
- 600 g schabu
- 5 łyżek ostrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- bułka tarta
- 3 cebule
- 2,5 łyżki majonezu
- 2,5 łyżki ketchupu
- 6-7 plasterków żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety po kowalsku?
- Schab oczyść, osusz, pokrój na kotlety i dość cienko rozbij. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Musztardę wymieszaj z miodem. Powstałą mieszanką natrzyj z obu stron mięso. Schab wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
- Cebulę pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Zdejmij z ognia. Dodaj majonez i ketchup, wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj na niej kotlety. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu cebulowego i plasterek żółtego sera.
- Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz