poniedziałek, 11 maja 2020

Kotlety schabowe po kowalsku

Smakowite kotlety marynowane w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekane pod pierzynką cebulową z dodatkiem majonezu i ketchupu. Pyszne, soczyste i aromatyczne!

Kotlety schabowe po kowalsku




Kotlety schabowe po kowalsku - składniki:

  • 600 g schabu
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 3 cebule
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 2,5 łyżki ketchupu
  • 6-7 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety po kowalsku?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój na kotlety i dość cienko rozbij. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Musztardę wymieszaj z miodem. Powstałą mieszanką natrzyj z obu stron mięso. Schab wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Cebulę pokrój w dość dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Zdejmij z ognia. Dodaj majonez i ketchup, wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj na niej kotlety. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu cebulowego i plasterek żółtego sera.
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Smacznego!
Kotlety schabowe po kowalsku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz