wtorek, 19 maja 2020

Kruche ciasteczka owsiane

Mocno chrupiące i pyszne, a do tego banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane.

Kruche ciasteczka owsiane



Kruche ciasteczka owsiane - składniki:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Jak zrobić chrupiące ciasteczka owsiane?

  • Do miski dodaj miękkie masło i biały cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier brązowy i jajko, zmiksuj. 
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, szczyptę soli i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego,  spłaszczaj je przy pomocy łyżki i układaj na blasze w dużych odstępach od siebie (ciastka podczas pieczenia bardzo mocno rozlewają się na boki).
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Kruche ciasteczka owsiane
Kruche ciasteczka owsiane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz