środa, 27 maja 2020

Przekładaniec z kaszy manny

Pyszne ciasto bez pieczenia z kaszą manną na herbatnikach składające się z dwóch warstw: kakaowej z dodatkiem bakalii i cytrynowej z dodatkiem żółtek i galaretką cytrynową.

Przekładaniec z kaszy manny




Przekładaniec z kaszy manny - składniki na warstwę ciemną:

  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 100 g rodzynków
  • 100 g słupków migdałowych

Przekładaniec z kaszy manny - składniki na masę jasną:

  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników


Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kaszą manną?

  • Dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż herbatnikami.
  • Przygotuj warstwę ciemną. Mleko wraz z cukrem, masłem i kakao doprowadź do wrzenia. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i wciąż mieszając, gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Do gorącej masy dodaj rodzynki i słupki migdałowe. Wymieszaj. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników, lekko dociśnij.
  • Przygotuj warstwę jasną. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Jedną szklankę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka i kaszę mannę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, i cały czas mieszając, gotuj przez około 3 minuty. Do kaszy wlej galaretkę, wymieszaj. Masę pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia, po czym wyłóż ją na herbatniki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Przekładaniec z kaszy manny
Przekładaniec z kaszy manny
Przekładaniec z kaszy manny


1 komentarz: