wtorek, 26 maja 2020

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Delikatne pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym, które uwielbiane są przez dzieci, choć nie tylko. Polecam Ci również mój sprawdzony przepis na pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym i pulpety pieczone na ryżu.

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym




Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek suszony


Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek


Jak zrobić pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Pół szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 1 łyżką oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, a następnie zmiel. Marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  • Do miski dodaj mięso, ostudzony ryż, marchewkę, sól, pieprz, słodką papryką, majeranek i czosnek suszony. Wyrób na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
  • Przygotuj sos pomidorowy. W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, zmiksowane blenderem pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Do gotującego się sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka.
  • Pulpety zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody. 
Smacznego!
Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym
Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz