Klasyczna, prosta w przygotowaniu surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem czerwonej cebuli i jabłka, która najlepiej smakuje w towarzystwie dań mięsnych.
Surówka z czerwonej kapusty - składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty
- mała czerwona cebula
- 1 jabłko
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
- Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj.
- Do kapusty dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jabłko starte na dużych oczkach tarki.
- Do surówki dodaj sok z cytryny i cukier. Dopraw kapustę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Surówkę włóż do lodówki.
- Kapusta najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz