Zapiekane tortellini w sosie pomidorowym z dodatkiem sera żółtego to pyszny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad.
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym - składniki:
- 500 g tortellini (użyłam z serem)
- 400 g szynki konserwowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 250 g żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić zapiekankę z tortellini w sosie pomidorowym?
- Tortellini ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmaż szynkę na złoty kolor. Odłóż na bok.
- Na patelni po smażeniu szynki ponownie rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 3 minuty. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory krojone w puszce i smaż przez kilka minut, do czasu częściowego zredukowania sosu. Dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano i szczyptę cukru. Wymieszaj. Dodaj przesmażoną wcześniej szynkę i ugotowane tortellini, wymieszaj.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem lub olejem. Wyłóż połowę sosu z tortellini, następnie połowę sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, kolejno pozostałą cześć sosu i pozostałą część startego sera.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz