Smakowity, puszysty i prosty w przygotowaniu pasztet jajeczny, idealny nie tylko na wielkanocny stół. :)
Pasztet jajeczny - składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 pęczek szczypiorku
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić pasztet jajeczny?
- Jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Białka oddziel od żółtek.
- Do startych jajek dodaj żółtka, musztardę, majonez, kaszę mannę, śmietanę i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
- Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
- Foremkę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Do formy przełóż masę jajeczną, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
- Po upieczeniu pozostaw pasztet w formie do całkowitego ostudzenia.
- Pasztet najlepiej kroi się na drugi dzień, kiedy całą noc poleży w lodówce.
Smacznego!